Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po naši strani se strinjate s pravili uporabe piškotkov.V redu

psihoterapija svetovanjePSIHOTERAPIJA - POMOČ - VSTOPI  
PSIHOTERAPEVTSKE MODALITETE  
  
psihoterapija
 
 
 

 
 

TRANSAKCIJSKA ANALIZA

Transakcijska analiza (TA) je teorija osebnosti in sistematična psihoterapija za osebnostno rast in spremembo. Razen teorije osebnosti je TA tudi teorija komunikacije, teorija razvoja otroka in teorija psihopatologije.

Kot teorija osebnosti nam prikaže psihološko strukturo človeka. Pri tem uporablja tri delni model imenovan model ego stanj. Ta model nam tudi pomaga razumeti kako ljudje funkcioniramo in izražamo osebnost skozi vedenje. 

TA kot teorija komunikacije omogoča tudi analizo sistemov in organizacij.

TA ponuja teorijo razvoja otroka. Koncept življenjskega skripta ali scenarija razloži kako naši sedanji življenjski vzorci izvirajo iz otroštva. S tem tudi razloži ponavljanje starih otroških strategij preživetja in ohranjanja odnosov, čeprav so sedaj nefunkcionalne oziroma so lahko rezultati boleči in samouničujoči. Tako nam posreduje tudi teorijo psihopatologije.

TA se v praksi uporablja kot psihoterapija za obravnavo vseh oblih psiholoških motenj, od vsakodnevnih življenjskih problemov do resnih psihoz. Metode terapije so uporabne pri delu z posamezniki, skupinami, pari in družinami. Izven terapevtskega področja se TA uporablja v izobraževalne namene. V pomoč je učiteljem in učencem, da ostajajo v komunikaciji, s katero se izognejo neproduktivni konfrontaciji. Še posebno je uporabna v svetovanju. TA je močno orodje v managemetu in komunikacijskem treningu ter organizacijski analizi. TA je uporabna povsod, kjer je potrebno razumevanje posameznikov, odnosov in komunikacije.

 

Vir: TRANSAKCIJSKA ANALIZA

Psihoterapevti transakcijske analize: http://psihoterapija-svetovanje.com/psihoterapevti.html

 

Transakcijska analiza
Zapiski iz tečaja TA 101
Voditelj: Zoran Milivojevi��, dr. med, TSTA: http://www.bienaleneodvisneilustracije.com/shared/author_cvs/45.pdf

Transakcijska analiza je, pravi Milivojevič, veja psihologije, ki se ukvarja zlasti s spreminjanjem življenjskega scenarija, to je nezavednega načrta, ki ga človek oblikuje v zgodnjem otroštvu in po katerem živi vse življenje. Ker deluje nezavedno, nanj poznejše izkušnje zelo malo vplivajo, še več: scenarij odločilno vpliva na naše izkušnje. Tako bo človek dobesedno iskal okoliščine, ki se ujemajo z njegovim življenjskim scenarijem ali, kar je še huje realnost, ki njegov scenarij ogroža, bo izkrivljal in doživljal tako, da bo ustrezala njegovi predstavi, čeprav ne bo resnična.

Zato se nam v življenju stvari na neki način ponavljajo in prav to, da se ponavljajo, je dokaz, da ne gre za naključnost, pač pa za model obnašanja, za obrazec, ki deluje po zelo jasni logiki. Navadno so ljudje podobni svojim staršem ali so njihovo nasprotje.

Vir: ZORAN MILIVOJEVIĆ - TRANSAKCIJSKA ANALIZA - PSIHOTERAPIJA

 

 
 
 
 
      psihoterapija, svetovanje