Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po naši strani se strinjate s pravili uporabe piškotkov.V redu

psihoterapija svetovanjePSIHOTERAPIJA, SVETOVANJE V MARIBORU - VSTOPI  
PSIHOTERAPEVTSKE MODALITETE  
  
psihoterapija
 
 
 

 
 

TEORIJA IZBIRE - REALITETNA TERAPIJA

Če ne trpimo zaradi posledic starosti, revščine ali bolezni, je večina težav posledica nezadovoljujočih medsebojnih odnosov.

Če živimo teorijo izbire, postanemo učinkovitejši, ker se posvetimo kakovosti informacij, ki jih dajemo drugim in ne sredstvom, s katerimi bi jih prisilili, da naše informacije upoštevajo.

To omogoča stalno rast kakovosti odnosov med zakoncema, starši in otrokom, učitelji, učenci, vodjo in delavci in ljudmi nasploh.

Zadovoljstvo lahko dobimo brez upoštevanja drugih, srečo pa le, če se znamo srečati z drugimi.

POTREBUJEMO NOVO PSIHOLOGIJO:

Teorija izbire pravi, da si izbiramo prav vse, vključno z nezadovoljstvom, ki ga občutimo. Drugi nas ne morejo niti onesrečiti niti osrečiti. Vse, kar nam drugi dajo, je le informacija, vendar nas ne more pripraviti do tega, da bi nekaj naredili ali občutili. Gre le v naše možgane, kjer jo obdelamo in nato odločimo, kaj bomo.

Seme naše nesreče je posejano zgodaj, ko se začnemo srečevati z ljudmi, ki so spoznali, kaj je dobro tudi na nas. Čutijo se poklicani prisiliti nas k tistemu, kar vedo, da je prav.

TI  je poskus odgovora na vprašanje: Kako naj si izborim pravico, da živim tako, kot hočem, a se še vedno dobro razumem z ljudmi, ki jih potrebujem?

To univerzalno psihologijo, ki razdira medsebojne odnose, saj uničuje osebno svobodo, imenujem psihologija zunanjega nadzora. Ta nadzor je lahko rahel, kot je to neodobravajoč pogled,  ali očiten kot grožnja s smrtjo. To je poskus prisiliti nas, da naredimo nekaj, kar nočemo narediti. Tega je toliko, da že verjamemo, da nas drugi prisilijo k počutju, v kakršnem smo, ali v tisto kar počnemo. Ta vera nam jemlje osebno svobodo, ki jo vsi potrebujemo in hočemo.

Predpostavka psihologije zunanjega nadzora sveta: Kaznuj ljudi, ki grešijo, da bodo delali tako, kot pravimo, da je prav, nato pa jih nagradi, da bodo nadaljevali kot hočemo. Predstavniki države, učitelji, vodstveni delavci idr, jo povsem podpirajo. Imamo jo celo za zdravo pamet, saj je z nami že tako dolgo. Vendar je uničujoča za medsebojne odnose.

TI pa je psihologija notranjega nadzora; razlaga zakaj in kako sprejemamo izbire, ki določajo našo življenjsko pot. Pri poskusih, kako v življenju uporabljati psihologijo notranjega nadzora se bomo stalno spraševali: »Ali me bo to, kar nameravam storiti, z ljudmi zbližalo ali razdvojilo?«

Terapevti bi lahko namesto sistemskega pristopa, ki uči kako najti način, po katerem bi družinski sistem deloval bolje za vse vpletene, uporabljali TI, ki uči vsakogar, ne le nesrečne, kako se bolje razumeti z ljudmi okoli nas.

Načini psihologije zunanjega nadzora:

1. Od nekoga pričakuješ nekaj, kar on noče narediti. Skušaš ga nekako prisiliti. »Ti me žalostiš, zato hočem, da se spremeniš.«

2. Nekdo drug te skuša prisilite k nečemu, česar nočeš.

3. Drug drugega sta hotela prisiliti v nekaj, kar ni hotel nobeden. V svoj SK vstaviš sliko, ki presega odnos in je že lastitev. Vsak lastitev je začetek propada odnosa.

4. Samega sebe skušaš prisiliti v nekaj, kar je boleče ali povsem nemogoče.

Le pri prijateljih praviloma ne uporabljamo PZN, ampak nezavedno uporabljamo TI.

Pri ostalih odnosih je pogosto prisotno lastništvo – lastimo si otroke, soproge, učence, zaposlene... in jih silimo, da delajo tako, kot hočemo mi.

Mnoge matere se zanašajo na PZN, da bi prisilile svoje otroke v občutke krivde. Vendar je tudi izbira občutka krivde – izbira. Uporaba in ponotranjenje TI nas občutka krivde osvobodi in izbiramo boljše odločitve.

Pogosto je to, da smo nesrečni, posledica našega obtoževanja drugih za našo nesrečo ali naših poskusov nadzorovati druge, čeprav nam to v bistvu škoduje.

Svojemu otroku je dobro povedati (PNN-TI), da ga ne bomo več kaznovali, da je vajin odnos pomembnejši od njegovih šolskih obveznosti in da bi radi z njim počeli tiste prijetne stvari, ki sta jih že nekoč. Njemu je jasno, da hočete, naj opravlja svoje šolske obveznosti; to ste že več kot nazorno pokazali. Nadaljnje ponavljanje enega in istega je povsem neproduktivno. Če se lahko zbližata, so možnosti, da bo zopet začel opravljati svoje šolske obveznosti in vse drugo, kar od njega pričakujete, veliko večje, kot pa če si ostaneta tujca.

Zavedati se moramo, da če nekoga predolgo silimo v nekaj, prestopimo točko možne vrnitve. S to osebo si morda ne bomo nikoli več blizu. Ob pomanjkanju te bližine se začno nekateri otroci odpovedovati odnosom z ljudmi in nekega dne se za vedno podajo na iskanje užitka brez odnosa (droge, sex brez ljubezni, zloraba hrane, nasilje...) Potrebno je razumeti razliko med iskanjem sreče v odnosu in iskanjem zadovoljstva brez odnosa – zato je tudi tako težko pomagati nesrečnim ljudem, ki iščejo zadovoljstvo in ne sreče, saj sami več ne poskušajo imeti odnosov.

Za vzpostavitev in ohranitev odnosov moramo prenehati izbirati prisilo, siljenje, kaznovanje, nagrajevanje, manipuliranje, ukazovanje, motiviranje, kritiziranje, valjenje krivde, pritoževanje, zbadanje, nadlegovanje, razvrščanje, zmerjanje ali umikanje in jih nadomestiti z izbiranjem skrbi, prisluha, podpore, pogajanj, spodbud, ljubezni, pomoči, zaupanja, sprejemanja, dobrodošlice in spoštovanja. Ti pojmi definirajo razliko med psihologijo zunanjega nadzora in teorijo izbire.

Vir: ZDRAVJE - PSIHOTERAPIJA

Predstavitev društva (Društvo za realitetno terapijo Slovenije

Naši cilji in poslanstvo:

  • predstavitev koncepta Teorije Izbire (TI), ki ga je razvil dr.Wiliam Glasser;
  • širitev znanja, razvoja ter prakse Realitetne Terapije (RT) na področjih dela, zdravja, izobraženja in zasebnega življenja.

Organiziramo:

  • izobraževanje v realitetni terapiji in teoriji izbire
  • predavanja domačih in tujih predava-teljev
  • letna strokovna srečanja
  • mednarodne konference in
  • izdajamo revijo Svet kakovosti.
Naslov društva:
Društvo za realitetno terapijo Slovenije
Morova 29,
6310 IZOLA
http://www.drustvo-rt.si/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
 

 
 

Zdravje z naravnimi prehranbenimi dopolnili - vstopi.

 

 

Kvalitetno in ugodno lektoriranje in prevajanje.

 
 

 

MMS - čudežni mineral: ZDRAVLJENJE IN OBNOVA IMUNSKEGA SISTEMA, ODLIČNO POČUTJE.

    psihoterapija, svetovanje