Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po naši strani se strinjate s pravili uporabe piškotkov.V redu

psihoterapija svetovanjePSIHOTERAPIJA, SVETOVANJE V MARIBORU - VSTOPI  
PSIHOTERAPEVTSKE MODALITETE  
  
psihoterapija
 
 
 

 
 

NLP - NEVROLINGVISTIČNA PSIHOTERAPIJA - predstavitev

NLP je uradno priznana psihoterapija v Evropi (torej tudi v Sloveniji), ki jo lahko klinični psihologi in psihiatri izberejo kot smer psihoterapije, za katero se lahko specializirajo.

Na sedmem Kongresu evropske asociacije za psihoterapijo v Rimu konec junija 1997, je bilo Evropsko združenje NLP psihoterapevtov (okrajšava EANLPt), ki ima status European Wide Organisation (EWO), sprejeto v European Association for Psychotherapy kot ”modality member”.

Profesionalno psihoterapevtsko izobraževanje lahko izvajajo le osebe, ki so pooblaščene s strani European Association for Neuro-Linguistic Psychotherapy in imajo ustrezno psihoterapevtsko izobrazbo.

V Angliji so NLP psihoterapevti združeni v Neurolinguistic Psychotherapy and Counselling Association, ki je del United Kingdom Council for Psychotherapy.

Nevro-lingvistična psihoterapija je sistemsko imaginativna metoda psihoterapije z integrativno-kognitivnimi osnovami in čutilno-specifično usmeritvijo. Pozornost je predvsem na ciljih in notranjih virih klientov kot tudi na zaznavnih kanalih klienta, življenjskih metaforah in vzorcih odnosov.

Vir: http://www.nlpi.si/nlp/nlp-psihoterapija

Način delovanja nevrolingvistične psihoterapije je bila v letih 1994 do 1996 znanstveno utemeljena s študijo o učinkovitosti na dunajski univerzi. Na podlagi te študije je bilo konec junija 1997 združenje EANLPt (Evropska zveza za nevrolingvistično psihoterapijo), ki ima status European Wide Organisation (EWO), sprejeto v evropsko združenje za psihoterapijo (EAP) kot »Modality«-član.
Nevro lingvistična psihoterapija je sistemsko imaginativna psihoterapevtska metoda z integrativno-kognitivnim pristopom in se je razvila na podlagi izpopolnjevanja ameriških konceptov nevrolingvističnega programiranja, ki je nastal na podlagi modeliranja treh uspešnih psihoterapevtov v 70-ih letih (Satir, Erickson in Perls). Ameriški koncept nevrolingvistično programiranja tako temelji na konceptih iz geštaltizma, sistemske teorije, hipno terapije ter vplivih globinske psihologije. Nevrolingvistična psihoterapija pa sloni na petih teorijah, ki se med seboj dopolnjujejo, čeprav so nastale v različnih zgodovinskih obdobjih: teorija W. Jamesa o reprezentativnih sistemih čutne zaznave, ki so temelj predelave informacij in subjektivnega doživljanja; kibernetika teorije duha G. Batesona – predvsem logične ravni učenja in nadaljnji razvoj njegovega dela s strani R. Diltsa; domneva osnovne ciljne usmeritve človeškega ravnanja – Pilbram, Galanter in Miller; transformacijska gramatika N. Chomskega in na tem temelju razviti modeli jezika, ki sta jih pod vplivom postulatov A. Korzybskega in Glaserfelda naprej razvijala R. Bandler in J. Grinder ter teorija domnevne eksistence avtonomnih delov osebnosti z zavednimi in nezavednimi procesnimi komponentami, ki so rezultat procesa modeliranja psihoterapevtske prakse F. Perlsa, V. Satirjeve in M. Ericksona.

Nevrolingvistična psihoterapija je, za razliko od nekaterih drugih psihoterapij, usmerjena na sedanje stanje in na prihodnost. Tako je njen cilj spremljati in podpirati ljudi pri doseganju ekoloških ciljev okrevanja ter s pomočjo samospoštovanja notranje pozicionirati subjektivno dobre namene, tako da se lahko odpravijo stara osredotočenja na notranje in zunanje neproduktivno vedenje in naravnanost, ki so osnova za bolezenske simptome.

Vir: NE BOJ SE - FORUM - PSIHOTERAPIJA

 

 
 
 
 

 

MMS - čudežni mineral: ZDRAVLJENJE IN OBNOVA IMUNSKEGA SISTEMA, ODLIČNO POČUTJE.

    psihoterapija, svetovanje