Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po naši strani se strinjate s pravili uporabe piškotkov.V redu

psihoterapija svetovanjePSIHOTERAPIJA, SVETOVANJE V MARIBORU - VSTOPI  
PSIHOTERAPEVTSKE MODALITETE  
  
psihoterapija
 
 
 

 
 

INTEGRATIVNA PSHOTERAPIJA - predstavitev

Kratek opis integrativne psihoterapije, ki je nastala v okviru inštituta EAG-FPI (Europäische Akademie für psychosoziale Gesundheit - Fritz Perls Institut)

Integrativno terapijo (IT), o kateri govorimo je zasnoval prof. dr. mult. Hilarion Gotfried Petzold v sredini 60-tih kot "projekt" in od takrat je se IT neprekinjeno razvijala.

Integrativna terapija, ki je tukaj na kratko predstavljena, je zamišljena in osnovana kot koncept in hkrati model integracije. Sebe pojmuje skladno s heraklitskim principom, ki je opisan z izrazom "Panta rei"- vse teče. IT ni dovršena konstrukcija, ampak temelji na metodološki nedokončanosti, ki tiste, ki razmišljajo o njej, se z njo ukvarjajo in so na njo orientirani "sili" k diskurzu in integraciji lastnega predznanja z novimi idejami in koncepti. Spodbuja k nadaljnjemu delu.

V procesih korespondence različnih stališč, ki jih poznamo v različnih psihoterapevtskih usmeritvah se neprekinjeno razvijajo novi - začasni - koncepti. Pravzaprav se IT ne temelji na - lahko bi rekli - diktatu različnih dogem in "legend". Tako ima IT "procesni značaj", ki vedno sproti nastaja: dobiva nove oblike glede na nova spoznanja in vedno ostaja projekt.

V različnih stopnjah razvoja je bila IT o kateri govorimo tukaj različno orientirana. Dejstvo, da je nosilec šolanja v tej terapevtski modaliteti še vedno "Fritz Perls inštitut za integrativno terapijo" kaže na vpliv geštalt terapije in psihodrame. Friedrich Solomon Perls (1893-1970) je bil začetnik gestalt terapije.

Razvoj integrativne terapije je potekal in poteka v dveh smereh. Po eni strani je IT praktični postopek, ki temelji na elementih aktivne in elastične psihoanalize madžarske šole psihoanalize (Sandor Ferenczi), geštalt terapije (Fritz S. Perls), psihodrame (Jakob L. Moreno), terapevtskega gledališča (Vladimir Iljine), in tudi kot terapije orientirane na telo in na gibanje (Petzold 1988) ter na vedenjske modifikacije. Po drugi strani pa je integrativna terapija zasnovana kot teoretski okvir ali metastruktura za sistematsko integracijo različnih metod. Centralna ideja metastrukture je predstavljena kot "drevo znanosti" ("tree of science"), ki je sociološko zasnovan sistem, odprt za teorije, ki so relevantne za psihoterapijo, socioterapijo in supervizijo ter omogoča ustvarjanje reda znotraj IT.

Vir: http://www.fpi-slo.org/splosno.asp

ANGLEŠKA ŠOLA:

Integrativna psihoterapija poudarja pomembnost celostnega pristopa pri delu z ljudmi. Njen cilj je integracija osebnosti, kar pomeni integracijo čustvenih, kognitivnih in fizioloških sistemov posameznika z upoštevanjem socialne in duhovne dimenzije.

Integrativna psihoterapija izhaja iz prepričanja, da se posamezne psihoterapevtske šole nanašajo le na en vidik človekove osebnosti. Zaradi tega integrativna psihoterapija povezuje različne pristope k psihoterapiji (transakcijsko analizo, sodobno psihoanalitično terapijo, kognitivno-vedenjsko terapijo, gestalt terapijo in druge usmeritve).

Psihoterapevtske intervence, ki jih uporabljamo v integrativni psihoterapiji, izhajajo iz raziskav o normalnih razvojnih procesih in na teorijah, ki opisujejo obrambne procese, do katerih pride zaradi težav v normalnem razvoju. Še posebej so pri tem pomembni dejavniki, ki so skupni različnim psihoterapevtskim šolam, pri čemer igra terapevtski odnos osrednjo vlogo.

Integrativna psihoterapija/svetovanje se uporablja pri delu s posamezniki, pari, družinami in skupinami. Več o integrativni psihoterapiji lahko izveste na naslednjih spletnih straneh:


Vir: http://www.institut-ipsa.si/index.php?jezik=slo&povezava=kajjeip

 

 

 
 
 
 

 

MMS - čudežni mineral: ZDRAVLJENJE IN OBNOVA IMUNSKEGA SISTEMA, ODLIČNO POČUTJE.

    psihoterapija, svetovanje