Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po naši strani se strinjate s pravili uporabe piškotkov.V redu

psihoterapija svetovanjePSIHOTERAPIJA, SVETOVANJE V MARIBORU - VSTOPI  
PSIHOTERAPEVTSKE MODALITETE  
  
psihoterapija
 
 
 

 
 

GEŠTALT TERAPIJA - predstavitev

Gestalt terapija je ena od humanističnih psihoterapevtskih modalitet. To pomeni, da poudarja človekovo naravno težnjo k uresničenju svojih potencialov.

Gestalt terapija je primerna tako za delo s posamezniki, kot tudi za delo s pari, z družinami in s skupinami. Uporablja se v psihoterapiji, v svetovanju in v organizacijskem razvoju. Poleg tega so načela in metode gestalt terapije uporabne povsod, kjer je pomembno vzpostaviti kvaliteten stik z ljudmi (npr. socialno delo, zdravstvo, izobraževanje…).

Osrednji pojem gestalt terapije je kontakt. V različnih pristopih v okviru gestalt terapije je ta pojem različno razumljen. Kontakt kot 'prva realnost' je proces, ki se odvija na kontaktni meji med organizmom in okoljem. Kot takšen je osnova medosebnih odnosov, ni pa s pojmom odnosa istoveten.  Neposredni kontakt človeka z njegovim okoljem je tisto, kar omogoča zavedanje ter preživetje in rast.

V procesu terapije je gestalt terapevt pozoren na klientov proces kontakiranja in načine, kako prekinja kontakt, kakor tudi na svoje lastne odzive. V dialogu s klientom in ob uporabi terapevtskih eksperimentov spodbuja njeno/njegovo doživljanje na takšen način, da se klient lahko neposredno, v sedanjem trenutku zave, kaj počne in kako to počne.

Eden od osnovnih ciljev gestalt terapije je kvaliteta zavedanja, ki klientu odpira možnost izbire in s tem prevzemanja odgovornosti za oblikovanje lastnega življenja. Z vidika vednosti je za gestalt terapevta najbolj relevantno vprašanje, kaj in na kakšen način lahko preko lastnega zavedanja spozna oz. uvidi klient sam. Gestalt terapevt ne privzema vloge eksperta za klientovo doživljanje in njegove življenjske odločitve. Gestalt terapevta bolj kot njegove interpretacije zanima klientovo lastno doživljanje. Njegova vloga eksperta je predvsem v oblikovanju terapije na način, ki klientu omogoča, da sam postaja vse bolj avtonomen ekspert za svojo lastno eksistenco. V praksi to pomeni, da terapevt s klientom raziskuje njegovo doživljanje, mu pomaga, da ozavesti lastne potrebe in občutke, opomeni svoje življenjske situacije, sprejema svoje lastne odločitve, razvija sposobnost globljega razumevanja sebe in okolja ipd.

Vir: GITA

Geštalt terapija nam omogoča, da s pomočjo kontakta, dialoga in odnosa, ki ga posameznik vzpostavi s terapevtom, le-ta spozna sebe, se zaveda sebe in s tem možnosti izbire in odgovornosti do tega, kako doživlja svoje življenje tukaj in zdaj. Ni recepta kako in tudi ni splošnih navodil za življenje, je le posameznik, ki nosi rešitve zase v sebi, le do njih ne more sam. Geštalt terapija nam omogoča odgovorno, kvalitetno in predvsem funkcionalno življenje.

Ljudje se vsak dan srečujemo s situacijami, ki nam povzročajo večji ali manjši napor. Večino le-teh uspešno prestanemo in se obogatimo še za eno izkušnjo. Včasih pa se zgodi, da imamo občutek, kot da je breme preveliko in pretežko, da nekako nismo kos dogajanju in če to traja dalj časa, mi pa si ne znamo pomagati, potem je dobro, da si poiščemo pomoč.
Vsi nosimo v sebi dogodke iz otroštva, ki se pogosto niso razrešili na ustrezen način ali pa se sploh niso in nam sedaj, v odrasli dobi, onemogočajo polno življenje. Takšni nedokončani posli včasih delujejo kot nezavedna omejitev, ki onemogoča ali omejuje razvoj naše osebnosti. S pomočjo psihoterapije se lahko osvobodimo teh neprijetnosti in omogočimo notranjim potencialom, da se razvijejo v popolnosti. Za izboljšanje kakovosti življenja je najboljša skupinska ali individualna psihoterapija.

Vir:

http://psihoterapija-svetovanje.com/individualna_psihoterapija.html

 

 
 
 
 

 

MMS - čudežni mineral: ZDRAVLJENJE IN OBNOVA IMUNSKEGA SISTEMA, ODLIČNO POČUTJE.

    psihoterapija, svetovanje